De gemeente Horst aan de Maas heeft in het afgelopen jaar een toename gezien in het aantal woningen en kleine verbruikers die geen aardgasaansluiting meer hebben. Op 1 januari 2024 was 10 procent van de woningen in Horst aan de Maas aardgasvrij, wat een stijging is ten opzichte van 8 procent een jaar eerder. Deze gegevens zijn verzameld door prijsvergelijker Slimster bij de regionale netbeheerders.
Desondanks ligt het percentage aardgasvrije huizen in Horst aan de Maas lager dan in vergelijkbare gemeenten. In vijftien gemeenten die het meest op Horst aan de Maas lijken, is namelijk 15 procent van de huizen aardgasvrij. Dit roept vragen op over de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.
Het streven naar aardgasvrije woningen is een belangrijk speerpunt van het Nederlandse klimaatbeleid. In 2030 moeten anderhalf miljoen woningen aardgasvrij zijn of op zijn minst goed geïsoleerd om de gaskraan te kunnen sluiten. Horst aan de Maas streeft ernaar om in 2050 CO2-neutraal te zijn.
De transitie naar aardgasvrije woningen kan op twee manieren plaatsvinden: door nieuwbouw zonder gasaansluiting en door bestaande huizen aardgasvrij te maken, bijvoorbeeld met warmtepompen in plaats van cv-ketels. In Horst aan de Maas hebben het afgelopen jaar 316 huiseigenaren subsidie ontvangen voor het installeren van een warmtepomp, zoals blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Om het aantal aardgasvrije huizen en kleinverbruikers in kaart te brengen, heeft Slimster gekeken naar het aantal stroomaansluitingen en gasaansluitingen in Horst aan de Maas. Het verschil tussen deze twee aantallen geeft volgens de prijsvergelijker het aantal aardgasvrije huizen weer.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest vergelijkbaar zijn met Horst aan de Maas. Op basis van vergelijkbare statistieken hebben ze de voortgang van Horst aan de Maas geëvalueerd ten opzichte van deze gemeenten.
Met een duidelijke toename in het aantal aardgasvrije woningen staat Horst aan de Maas voor de uitdaging om de duurzaamheidsdoelen te behalen en een belangrijke rol te spelen in het streven naar een groenere toekomst.