Geweld in het openbaar vervoer in Limburg neemt toe

Foto: sittard-geleen.nieuws.nl

In het openbaar vervoer in Limburg hebben zich vorig jaar meer dan 100 ernstige incidenten voorgedaan. In 21 van deze gevallen raakte een ov-medewerker of een reiziger gewond door mishandeling. In 21 van deze gevallen raakte een ov-medewerker of een reiziger gewond door mishandeling. Verder ging het onder meer om bedreiging (met een wapen), beroving en vandalisme.

Arriva telde vorig jaar 57 ernstige incidenten in de trein en evenveel ernstige incidenten in de bussen. Dit is het hoogste aantal in de afgelopen drie jaar. Daarnaast waren er nog zeker 1100 kleinere incidenten waarbij reizigers zich slecht gedroegen tegen ov-medewerkers of voor overlast zorgden.

Vooral op en rond het station in Venlo en in de trein tussen Venlo en Nijmegen is het vaak raak. Daarnaast zijn er met regelmaat problemen in de bussen op lijn 72 tussen Baexem en Roermond, in de regio Parkstad en op buslijn 350 tussen Aachen en Maastricht.

Arriva werkt samen met de NS aan het verbeteren van de veiligheid van zowel het personeel als de reizigers. Zo is er een plan opgesteld om de stationsgebieden van Venlo en Nijmegen aan te pakken. Daar is bijvoorbeeld extra toezicht, is personeel zichtbaar aanwezig en wordt er extra aandacht besteed aan het geven van informatie om het gevoel van sociale veiligheid te bevorderen.

Het aantal incidenten lijkt vooralsnog alleen maar toe te nemen. Ook dit jaar zijn er alweer een aantal ernstige incidenten gemeld. Uit protest tegen het toenemende geweld zetten Arriva en de NS in april de treinen en bussen korte tijd stil. Ze wilden daarmee een signaal afgeven over de ernst van de situatie. Arriva heeft ook al aangegeven een lik-op-stukbeleid in te gaan voeren in Limburg. Een proef daarmee in Groningen, Friesland en Noord-Brabant bleek succesvol.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen