Nieuwe Inwoners van Ooijen Beginnen aan Hun Inburgeringstraject

Foto: Roy Bouten

Vanaf begin maart verwelkomt Ooijen nieuwe inwoners in de Doorstroomvoorziening. Deze mensen, die van de IND een verblijfsvergunning hebben gekregen, zijn zeker van hun verblijf in Nederland. De Gemeente Horst aan de Maas gelooft dat iedereen die hier komt wonen, ook écht moet meedoen. Dat betekent dat ze Nederlands leren en werken. Alle statushouders die aan Horst aan de Maas zijn gekoppeld, zijn deze week aan de slag gegaan.

Voorheen mochten mensen in een AZC niet werken volgens de wet. Dit resulteerde in jaren van inactiviteit, waarna van hen werd verwacht dat ze aan hun inburgering begonnen zodra ze ergens kwamen te wonen. Dankzij onze Doorstroomvoorziening kunnen we veel sneller met onze nieuwe inwoners aan de slag. De eerste groep is begonnen met taalles, en na de zomervakantie volgen alle statushouders die aan Horst aan de Maas zijn gekoppeld tot 16 uur per week Nederlandse les bij Gilde Educatie. Daarnaast gaan ze tot 16 uur per week participeren.

Deze week zijn ze vrijwel allemaal aan de slag gegaan bij verschillende lokale ondernemers. Ze werken bij Center Parcs Limburgse Peel en het Center Parcs Het Meerdal, bij Albert Heijn Horst, bij Joutou in combinatie met het Aardbeienland, bij Bijenhotelkopen.nl, bij Onze Loods en bij kleinere lokale ondernemers als stukadoor, autoschadehersteller, chauffeur, klusser en kapper.

We streven ernaar om mensen zoveel mogelijk te laten aansluiten bij hun interesses, werkervaring en talenten. Dit omdat we geloven in duurzame uitstroom. Dat is in het belang van onze nieuwe inwoners, die ertoe doen. In het belang van hun gezinnen, omdat ze financieel onafhankelijk zijn. En van al onze andere inwoners, die dorps- of wijkgenoten krijgen die écht mee (kunnen) doen. Aldus wethouder Bouten

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen